Välkommen till Dilumen.se

Hur fungerar det?

Vi lever efter talesättet “Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar” På denna sidan kommer vi löpande lägga upp svar på frågor vi får in. Om du inte hittar svar på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss på mail eller telefon.

LED-STRIP

För att kunna styra din LED-strip med DMX behöver du en DMX-decoder som ansluts mellan din LED-strip och nätdel. På din DMX-decoder ställer du in vilken startadress den ska lyssna på. Om din decoder har tex. 4 kanaler och du ställer in den på adress 262 kommer första kanalen lyssna på adress 262, andra kanalen kommer lyssna på address 263 osv.

Kontrollera att din DMX-decoder klarar den spänning du kommer använda samt att den är rätt dimensionerad för den effekt du skall ta ut.

Effekten på din LED-strip brukar anges som Watt/meter. Om din ledstrip tex. förbrukar 12W/m och du skall driva 10m blir den totala effekten 120W. Vi brukar rekommendera att ha ca 10% tillgodo av nätdelens kapacitet så i exemplet ovan skulle vi rekomendera en nätdel som levererar minst 132W.

Watt beskriver hur mycket effekt en produkt har. Ampere beskriver hur mycket ström en produkt förbrukar. Hur mycket ström en produkt förbrukar beror på vilken spänning den får.

För att beräkna hur mycket ström en LED-strip förbrukar delar du LED-strippens effekt med spänningen den är ansluten till (P/U=A).

P= Watt
U= Spänning
A= Ström

När du beräknar din ström märker du att om spänningen sjunker stiger strömförbrukningen. Detta är viktigt att ta med i beräkningar när du dimensionerar kablage och längder för att undvika spänningsfall vilket resulterar en högre ström.

För att få en jämnt belyst yta i en profil med vitt lock är det två faktorer som spelar in. Diodernas mellanrum samt profilens djup. I tabellen som du hittar i katalogen från LEDCO kan du se vilka kombinationer av LED-strip och profil som ger dig en jämt belyst armatur.

 

KELVIN OCH LUX

Färgtemperatur benämns med enheten Kelvin (K). Ljuskällans färgtemperatur berättar om ljuskällan har ett varmt eller kallt ljus. 

 

SÄKRINGAR OCH KABEL